top of page

SAYFAMIZ YAYINA HAZIRLANIYOR...

 

 

Metalurji veya diğer adıyla metal bilimi, metal ve alaşımların, cevher veya metal içeren hammaddelerden, kullanım sürecine uygun kalitede üretilmesini, saflaştırılmasını, alaşımlandırılmasını, şekillendirilmesini, korunmasını, ve "üretim - kullanım" ömrü içindeki çevresel kaygı ve sorumlulukları da dikkate alarak, insanların ihtiyaçlarına cevap verecek özellikte ve biçimde hazırlanmasını hedef alan bilim ve teknoloji dalı.

 

Metalurji, konusu itibarıyla, üretim metalurjisi (Ekstraktif metalürji, Üretim Metalürjisi ya da Kimyasal metalurji) ve fiziksel metalurji (Malzeme bilimi) olmak üzere iki ana dala ayrılabilmektedir.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Üretim metalurjisi, gerek doğada mevcut cevherlerden, gerekse metal içeren hammaddelerden veya ikincil kaynaklardan (hurda, artıklar, baca tozları, vs.) fiziksel ve kimyasal yöntemlerle saf metallerin veya alaşımların üretimi konularını kapsar. Kendi arasında 4 ana dala ayrılır;

 

- CEVHER ZENGİNLEŞİRME (HAZIRLAMA):Maden ocaklarından üretilen bir cevherdeki çeşitli mineralleri, cevher hazırlama işlemlerini uygulayarak, endüstrinin gereksinimine en uygun hammadde haline getirmek ve ekonomik değer taşıyanları, ekonomik değer taşımayanlardan ayırmak için yapılan işlemlerin tümüne cevher zenginleştirme denir. (Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yayına hazırlanmaktadır.)

 

- PİROMETALÜRJİ: Temel amacı; Cevhere veya metale bir dizi yüksek sıcaklık işlemleri uygulayarak  malzemenin bu işlemler sonucu fiziksel ve kimyasal olarak değişime uğramasını sağlamaktır. Bu şekilde kıymetli metallerin kazanılması hedeflenir. Bu dalın alt fonksiyonları: Kurutma, Kalsinasyon, Kavurma, Sinterleme, Ergitme, Destilasyon (Buharlaştırma), Konvertisaj, Ateşle Rafinasyon ve DÖKÜM'dür. Döküm her ne kadar pirometrik bir proses gibi görünse de, metalürji endüstrisinin en önemli sektörüdür.   (Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yayına hazırlanmaktadır.)

 

- HİDROMETALÜRJİ: Temel olarak, sıvı kimyasalların kullanılmasıyla uygulanan ekstraktif metalurji yöntemlerden biridir. Temel amaç, kıymetli metalleri cevherden ayırmak, zenginleştirmek veya geri dönüştürmektir. Özellikle de altın ve gümüş madenciliğinde siyanürleme yönetimi olan LİÇ yöntemi bu alana girer. Liç yöntemi haricinde Rafinasyon safsızlaştırma) ve metal kazanma işlemleri de bu alana girer. (Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yayına hazırlanmaktadır.)

 

- ELEKTROMETALÜRJİ: Son zamanlara kadar Hidometalurjik prosesler içinde olan Elektrometalurji, son dönemlerde değişik teknklerin gelişmesi ile ayrı bir dal olarak karşımıza çıkmıştır. Özellikle de metallerin elektriksel özelliklerinden yararlanılarak yapılan işlemleri kapsar. Elektroliz yöntemi ile metal kazanma işlemi en önemlilerindendir. (Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yayına hazırlanmaktadır.)

 

MALZEME BİLİMİ:

Öte yandan Malzeme Bilimi ise ilk bakışta Metalürji'nin alt dalı olarak görünse de bugün günümüzdeki önemi

bakımından ayrı bir bilim dalı olarak karşımıza çıkmaktadır. Metallerle birlikte seramikleri (porselen, fayans, tuğla, kiremit, cam, ateş tuğlası, refrakter malzemeler, özel sermetler, vb. malzemeleri), organik yapı malzemelerini (bilhassa polimerler gibi plastikleri, kauçuk maddesini), çimento, ahşap, fiber ve kompozit malzemeleri, elektrik-elektronik ve manyetik malzemelerini, dişçilik ve tıpta kullanılan malzemeleri, yakıt malzemelerini ve bunların özelliklerinin geliştirilmesini ve üretimini inceleyen bilim dalıdır. 

 

Malzeme bilimi, malzemelerin özelliklerini, yapılarını, ve davranışlarını inceleyen ve yeni malzeme türlerini araştıran, canlı ya da cansız kökenli doğal ya da yapay hammaddelerden, seramik, polimer benzeri ve metal mühendislik malzemelerinin üretimini, bu malzemelerin davranışlarını, yapı, özellik ve işlenebilirliğini inceleyen ve çeşitli sanayi dallarında kullanımlarını gerçekleştiren bilim dalıdır. Malzemelerin genel yapısını mukavemetini atomik kristal yapılarını ve üretim biçimlerini inceler. (Bu konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler yayına hazırlanmaktadır.)

 

METALURJİ BİLİMİ İLE İLGİLİ DİĞER BİLGİLER YAYINA HAZIRLANMAKTADIR...

 

bottom of page